Oostenrijkse Sachertorte

Ingrediënten:

  • 1 pak mix voor Sachertorte (of basisrecept zoals hieronder)
  • 150 gr boter
  • 4 eieren
  • 5 eetlepels koud water
  • 150 gr in mooie papiertjes verpakte chocoladepaaseitjes of een andere paasversiering zoals kuikentjes van suiker kleine haasjes van chocola, e.d.

Ingrediënten basisrecept:

  • 175 gr bittere chocola
  • 6 eieren
  • 160 gr boter
  • 160 gr suiker
  • 160 bloem
  • 1 zakje vanillesuiker
  • circa 8 eetlepels abrikozenjam

Voor de glazuur:

  • 150 gr poedersuiker
  • circa 3 eetlepels water
  • 2 eetlepels cacao

Bereiding:

  1. Volg de aanwijzingen op de verpakking van de Sachertortemix of maak de taart volgens het basisrecept hieronder.
  2. Druk de paaseitjes (of andere versiering) in de nog warme laag chocoladeglazuur. De versiering zit vast zodra de chocoladelaag is gestold.
Bereidingstijd: circa 15 minuten (zonder oventijd)

Bereiding basisrecept:

  1. Breek de chocola in stukjes. Splits de eieren.
  2. Smeer bodem en zijkanten van een springvorm (Ø ca. 22 cm) in met boter. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Klop de eiwitten stijf met 60 g suiker. Smelt de chocola au bain marie. Roer de boter en 100 g suiker door de chocola tot een schuimig mengsel.
  4. Voeg één voor één al roerend de eidooiers toe. Spatel er de stijfgeklopte eiwitten door. Roer de bloem en de vanillesuiker door dit mengsel. Stort het mengsel in de springvorm.
  5. Bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar. Laat iets afkoelen en snijd de randen los van de springvorm. Verwijder de rand van de springvorm. Laat de taart afkoelen.
  6. Snijd de taart met behulp van een groot mes horizontaal doormidden. Besmeer de onderste helft met abrikozenjam. Leg de bovenste helft er weer op.
  7. Maak nu de chocoladeglazuur waarmee de taart, inclusief de randen, wordt besmeerd. Doe de poedersuiker en de cacao in een kom. Roer er beetje bij beetje water door.
  8. Schep de glazuur, zodra het mengsel smeerbaar is geworden, op het midden van de taart. Verspreid de glazuur met een mes of spatel over de taart.

Tips:

  • In plaats van de traditionele abrikozenjam kan de taart ook gevuld worden met bijvoorbeeld aarbeienjam of marmelade.
  • Versier de taart met gepelde ongezouten walnoten die in de nog vochtige glazuur worden gedrukt.
Bron: Boodschappen nummer 3 – 2001
Bereidingstijd: 30 minuten (oventijd niet meegerekend)
   

 

Laat een reactie achter