Oostenrijkse Sachertorte
- Categorie: Gebak & taart, Koud
- Ingrediënten: abrikozenjam, bloem, boter, cacao, chocolade, chocolade-eitjes, eieren, mix voor Sachertorte, poedersuiker, suiker, taartversiering, vanillesuiker, water
Ingrediënten:
- 1 pak mix voor Sachertorte (of basisrecept zoals hieronder)
- 150 gr boter
- 4 eieren
- 5 eetlepels koud water
- 150 gr in mooie papiertjes verpakte chocoladepaaseitjes of een andere paasversiering zoals kuikentjes van suiker kleine haasjes van chocola, e.d.
Ingrediënten basisrecept:
- 175 gr bittere chocola
- 6 eieren
- 160 gr boter
- 160 gr suiker
- 160 bloem
- 1 zakje vanillesuiker
- circa 8 eetlepels abrikozenjam
Voor de glazuur:
- 150 gr poedersuiker
- circa 3 eetlepels water
- 2 eetlepels cacao
Bereiding:
- Volg de aanwijzingen op de verpakking van de Sachertortemix of maak de taart volgens het basisrecept hieronder.
- Druk de paaseitjes (of andere versiering) in de nog warme laag chocoladeglazuur. De versiering zit vast zodra de chocoladelaag is gestold.
Bereidingstijd: circa 15 minuten (zonder oventijd)
Bereiding basisrecept:
- Breek de chocola in stukjes. Splits de eieren.
- Smeer bodem en zijkanten van een springvorm (Ø ca. 22 cm) in met boter. Verwarm de oven voor op 180°C.
- Klop de eiwitten stijf met 60 g suiker. Smelt de chocola au bain marie. Roer de boter en 100 g suiker door de chocola tot een schuimig mengsel.
- Voeg één voor één al roerend de eidooiers toe. Spatel er de stijfgeklopte eiwitten door. Roer de bloem en de vanillesuiker door dit mengsel. Stort het mengsel in de springvorm.
- Bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar. Laat iets afkoelen en snijd de randen los van de springvorm. Verwijder de rand van de springvorm. Laat de taart afkoelen.
- Snijd de taart met behulp van een groot mes horizontaal doormidden. Besmeer de onderste helft met abrikozenjam. Leg de bovenste helft er weer op.
- Maak nu de chocoladeglazuur waarmee de taart, inclusief de randen, wordt besmeerd. Doe de poedersuiker en de cacao in een kom. Roer er beetje bij beetje water door.
- Schep de glazuur, zodra het mengsel smeerbaar is geworden, op het midden van de taart. Verspreid de glazuur met een mes of spatel over de taart.
Tips:
- In plaats van de traditionele abrikozenjam kan de taart ook gevuld worden met bijvoorbeeld aarbeienjam of marmelade.
- Versier de taart met gepelde ongezouten walnoten die in de nog vochtige glazuur worden gedrukt.
Bron: Boodschappen nummer 3 – 2001
Bereidingstijd: 30 minuten (oventijd niet meegerekend)
- Datum: 01.01.2010
- Tijd: 22:02 uur