Crème caramel

Ingrediënten voor 8 personen:

  • boter om in te vetten
  • 185 gram suiker

Voor de custard:

  • 7½ dl melk
  • 90 gram basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 1 theelepel vanille-essence

 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet 8 bakjes of vormpjes van 1,25 dl in met gesmolten boter.
  2. Roer de suiker en met 60 ml water in een pan op laag vuur tot de suiker is opgelost. Breng de vloeistof aan de kook, zet het vuur laag en laat hem langzaam goudbruin worden en karameliseren.
  3. Haal de karamel meteen van het vuur en giet er genoeg van in elk bakje om de bodem te bedekken. De karamel kookt verder in de pan, dus werk snel en voorkom dat u zich brandt.
  4. Verhit voor de custard de melk op laag vuur bijna tot het kookpunt. Neem de pan van het vuur. Klop de suiker, eieren en vanille-essence 2 minuten en roer de warme melk erdoor. Zeef hem boven een kan en schenk hem in de bakjes.
  5. Zet de bakjes in een braadslee en schenk hier voldoende kokend water in om tot halverwege de randen van de bakjes te reiken. Bak de custard 30 minuten of tot hij stijf is. Hij mag niet meer vloeibaar zijn en moet een beetje trillen als u de braadslee iets schudt.
  6. Laat de crème caramel afkoelen en laat hem minstens 2 uur of tot hij stijf is in de koelkast staan.
  7. Steek voorzichtig met een mes langs de rand en stort hem op dessertbordjes. Serveer crème caramel naturel of met verse bessen, slagroom en wafels.

Tips:

  • U kunt dit recept variëren door de custard op smaak te brengen met specerijen zoals kardemom, kaneel en nootmuskaat, citroen- of sinaasappelschil of een beetje van uw favoriete drank of likeur.
  • Crème caramel komt in Frankrijk voor als crème renversée, in Italië als crema caramella en in Spanje, Zuid-Amerika en Mexico als flan.
Bron: Het grote boek met desserts
Voorbereidingstijd: 25 minuten + koelen
Bereidingstijd: 35 minuten
   

 

1 reactie op “Crème caramel”


Heerlijk die creme.

  • Datum: 27.07.2011
  • Tijd: 13:44 uur
  •  
 

Laat een reactie achter