Crème brûlée

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 7½ dl room
  • 2 vanillestokjes
  • 8 eierdooiers
  • 125 gram suiker
  • 3 theelepels suiker (voor de karamellaag)

 

Bereiding:

  1. Breng de room met de vanillestokjes langzaam aan de kook in een grote pan met een dikke bodem.
  2. Haal de pan van het vuur en laat de smaak er 30 minuten intrekken. Verwijder de vanillestokjes.
  3. Klop de eierdooiers met de suiker in een grote kom dik en luchtig.
  4. Voeg de room toe en schenk het mengsel in een grote pan. Roer boven een laag vuur tot het mengsel dik wordt en aan de achterkant van een houten lepel blijft plakken. Laat het niet koken, anders gaat het klonteren.
  5. Haal het mengsel van het vuur en verdeel het over 6 bakjes van 1,75 dl. Bedek ze met plasticfolie en laat ze minstens 3 uur of een nacht in de koelkast staan.
  6. Verwarm de grill net voor het serveren voor. Strooi een laagje van circa 3 mm suiker over de crème brûlée.
  7. Zet de bakjes in een grote braadslee en leg er ijsblokjes omheen om te voorkomen dat de custard wordt verwarmd.
  8. Grilleer de crème brûlée tot de suiker in een gelijkmatig laagje karamel verandert. Blijf erbij staan en voorkom dat de karamel aanbrandt.
  9. Serveer de crème brûlée direct en garneer eventueel met vers fruit, zoals bosbessen.

Tips:

  • U kunt elk type suiker gebruiken voor het de karamellaag, maar het resultaat zal verschillen. Kristalsuiker smelt goed en bruine suiker geeft een sterkere karamelsmaak.
Het grote boek met desserts
Bereidingstijd: ca. 45 minuten (excl. intrektijd vanille en koeltijd)
   

 

Laat een reactie achter