Ananas-appel crumble
Ingrediënten voor 3 tot 4 personen:
- ½ kilo appels, geschild, in grove stukken
- 1 eetl. poedersuiker
- snufje kaneelpoeder
- 1 blikje ananasstukjes, uitgelekt (ca. 125 g)
- 80 g bloem
- 80 g boter, in blokjes
- 50 g suiker
- ca. 10 g extra boter voor het invetten van de vorm
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrooi de stukken appel, waarvan de klokhuizen zijn verwijderd, met poedersuiker en kaneelpoeder. Roer de appel en ananas door elkaar.
- Doe de bloem in een kom van een keukenmachine. Voeg de blokjes boter toe en druk enkele keren op de pulsknop. Het bloembotermengsel moet op grof broodkruim lijken.
- Gebruik in plaats van een machine eventueel de vingertoppen van beide handen om bloem en boter met elkaar te mengen.
- Doe het mengsel in een schaal en werk met een vork de suiker erdoorheen.
- Smeer een ronde vuurvaste staal dun in met boter. Leg de appel- en ananasstukken in de schaal. Verspreid de deegkruimels over het fruit.
- Bak deze crumble ca. 25 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en krokant is. Serveer warm of lauw.
Tips:
- Serveersuggestie: Geef bij een stuk crumble een bolletje ijs of lobbig geslagen, gezoete slagroom.
- Vervang de appel- en ananasstukjes door ander fruit. Gebruik het recept voor de bovenkant van de crumble als basisrecept.
Wijnadvies:
- U kunt hier een lichtzoete semi-seco of een Clairette de Die proberen.
Bron: Boodschappen 4 – 2007
Bereidingstijd: ca. 20 minuten (excl. oventijd)
Voedingswaarde: ca. 250 kCal (bij 4 personen)
- Datum: 27.12.2009
- Tijd: 16:41 uur