Rijstepap met rabarber en aardbeien

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 200 gram rabarber
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • klontje boter
  • prosecco of cava
  • poedersuiker
  • 300 gram aardbeien
  • 4 amandelkrullen of andere koekjes voor de garnering

Ingrediënten voor de rijstepap:

  • 3 dl melk
  • 2½ dl slagroom
  • ½ theelepel lavendelblaadjes
  • 1 vanillestokje (opengesneden)
  • 90 gram Thaise jasmijnrijst
  • 6 eidooiers
  • 90 gram suiker

Bereiding:

  1. Trek de taaie vezels van de rabarber en snijd de stelen in stukjes van ca. 2 cm. Snijd de aardbeien in plakjes.
  2. Doe de basterdsuiker met een klontje boter in een pan met een dikke bodem en verwarm deze al roerend op een middelhoog vuur tot er een lichtbruine karamel ontstaat.
  3. Voeg de rabarber toe en doe er een flinke scheut prosecco of cava bij. Laat de rabarber in ca. 15 minuten garen op een zacht vuur. Laat het vocht zo veel mogelijk verdampen en pureer de rabarber als deze gaar is met een staafmixer tot een grof mengsel. Strooi er daarna nog een beetje poedersuiker over.
  4. Breng voor de rijstepap de melk met de slagroom aan de lavendel en het opengesneden vanillesstokje aan de kook. Voeg al roerend de rijst toe en zet het vuur laag. Blijf regelmatig roeren totdat de rijst na ca. 15-20 minuten gaar is.
  5. Klop intussen de eidooiers met de suiker wit en schuimig. Voeg het eiermengsel als laatste toe aan de rijstepap en verwarm deze op het kleinste pitje tot de rijstepap gaat binden. LET OP de pap mag NIET meer koken nadat het ei is toegevoegd. Verwijder het vanillestokje
  6. Zet vier mooie hoge glazen klaar en schenk de rijstepap en de rabarber om beurten in laagjes in de glazen. Garneer met de in plakjes gesneden aardbeien en bestrooi met wat poedersuiker. Serveer met een amandelkrul of koekje.

Wijnadvies:

  • In het zuidwesten van Frankrijk worden aromatische zoete wijnen gemaakt van de Petit Mansengdruif. Deze complexe wijnen zijn zoet en kruidig, maar hebben ook een friszure touch. Bij dit dessert is de Cabidos Petit Manseng een goede keuze.
Bron: Koken met topkoks, bijlage bij Libelle 48 – 2010
Recept van Edwin Vinke, eigenaar en chef-kok van restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat.
Bereidingstijd: ca. 45 minuten.
   

 

1 reactie op “Rijstepap met rabarber en aardbeien”

  • Mara zegt:

hmm.. klinkt lekker, maar de rijstepap hoort normaal gesproken toch niet 6 eiren te hebben?

  • Datum: 12.05.2012
  • Tijd: 16:28 uur
  •  
 

Laat een reactie achter

"));