Indonesische chocoladespekkoek

Ingrediënten voor 8 personen:

  • 250 gram zachte boter
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 12 eieren
  • 150 gram bloem
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ¾ eetlepel koek- en speculaaskruiden

Benodigdheden:

  • Springvorm met een doorsnede van ca. 20 cm

 

Bereiding:

  1. Klop in een kom de boter en de suiker met de handmixer in ca. 10 minuten tot een romig geheel.
  2. Splits de eieren in dooiers en eiwitten (6 eiwitten apart houden). Klop één voor één de 12 eidooiers door het botermengsel. Spatel de bloem er voorzichtig doorheen.
  3. Klop in een andere kom 6 eiwitten stijf (de andere eiwitten worden niet gebruikt).
  4. Spatel de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door het beslag.
  5. Doe de helft van het beslag in een andere kom en meng hier de cacaopoeder door.
  6. Meng door de andere helft van het beslag de vanillesuiker en de koekkruiden.
  7. Verwarm de gril voor en vet de springvorm in.
  8. Schep 2-3 eetlepels van het koekbeslag in de vorm en strijk deze, met de bolle kant van een lepel, uit over de bodem tot een dun laagje van ca. 3 mm dik.
  9. Zet de vorm ca. 15 cm onder de gril en laat het beslag in ca. 2 minuten stollen.
  10. Schep vervolgens 2-3 eetlepels chocolade beslag erop en strijk deze uit tot een dun laagje van ca. 3 mm.
  11. Zet de vorm weer onder de gril en laat het laagje in 2 minuten stollen.
  12. Ga op dezelfde wijze verder met het koekbeslag bouw de spekkoek op totdat al het beslag op is. Eindig met een laagje chocoladebeslag.
  13. Schakel de gril uit en laat de spekkoek nog ca. 10 minuten in een open oven staan. Laat de koek in de vorm afkoelen.

Tip:

  • Laat de koek nog 1 dag staan voor een extra lekkere smaak!
  • Voeg een halve theelepel gemalen kruidnagel toe aan het blanke beslag voor een iets pittigere smaak.
Bron: Eigen recept geïnspireert op het recept uit AH Recepten Indonesië
Bereidingstijd: ca. 2 uur
Voedingswaarde: ca. 465 kCal per portie
   

 

25 reacties op “Indonesische chocoladespekkoek”

  • Hoiii zegt:

ik ga het proberen

  • Datum: 30.12.2010
  • Tijd: 13:14 uur
  •  
 
  • anne zegt:

ik ga het proberen want het lijkt me super lekker!

  • Datum: 08.03.2011
  • Tijd: 13:37 uur
  •  
 
  • lonneke zegt:

op hoeveel graden moet de oven wat dit lijk mij een helle erg lekker recept om te proberen

  • Datum: 05.04.2011
  • Tijd: 21:07 uur
  •  
 

Je gebruikt hier niet de ovenfunctie maar de grillfunctie van de oven.
Ik heb de oven zelf op stand gemiddeld gezet. Op mijn oven kun je kiezen tussen de standen laag, gemiddeld en hoog.

  • Datum: 05.04.2011
  • Tijd: 22:16 uur
  •  
 
  • lor zegt:

Dat ia zo lekker!

mmmmmmmmmmmmmm!

  • Datum: 23.04.2011
  • Tijd: 11:56 uur
  •  
 
  • Michelle zegt:

Ik ga hem vandaag voor de 2e keer maken, hij was supergoed gelukt vorige keer. Let erop dat voordat je je nieuwe laag erop doet, de laag eronder goed gedroogd is, anders word het een papje.

  • Datum: 26.08.2011
  • Tijd: 14:19 uur
  •  
 
  • ingrid zegt:

Goed om een apart toetje te maken voor een opening van een nieuw toneelseizoen.

  • Datum: 18.09.2011
  • Tijd: 12:45 uur
  •  
 
  • Fien zegt:

Op hoeveel graden moet de oven

  • Datum: 18.10.2011
  • Tijd: 16:32 uur
  •  
 

Wij hebben een oven met grill-stand, kan iemand mij vertellen op hoevell graden de oven moet staan om dit recept te maken ??? ik heb nu alles klaar dus ga gokken op 160 graden. resultaat plaats ik later !

  • Datum: 29.10.2011
  • Tijd: 16:20 uur
  •  
 
  • miranda zegt:

Weet iemand hoe heet de oven moet?
Heb een electrische oven.

Alvast bedankt!!

  • Datum: 16.12.2011
  • Tijd: 08:23 uur
  •  
 

Je moet niet de ovenfunctie gebruiken maar de grill.
Zelf verwarm ik meestal wel even de oven voor op 160 graden en zet daarna pas de grill aan.

  • Datum: 16.12.2011
  • Tijd: 22:44 uur
  •  
 
  • mai zegt:

is de chocolade ook door een ander variant te vervangen…? heb mensen die niet gek op chocolade zijn.vandaar de vraag..

  • Datum: 23.12.2011
  • Tijd: 21:45 uur
  •  
 
  • Danielle zegt:

Hij is hartstikke lekker geworden,ik had alleen wat weinig laagjes helaas.
Het was
trouwens heel erg leuk om de koek te maken laagje voor laagje.
Bedankt voor dit recept.

  • Datum: 24.12.2011
  • Tijd: 22:51 uur
  •  
 

Volgende keer een hogere vorm gebruiken of dunnere laagjes maken zodat je meer laagjes in de spekkoek krijgt.

  • Datum: 26.12.2011
  • Tijd: 20:03 uur
  •  
 

Ik heb even geen idee waardoor de cacao vervangen kan worden. Misschien dat andere bezoekers van de site een alternatief weten.

  • Datum: 26.12.2011
  • Tijd: 20:05 uur
  •  
 
  • Selma zegt:

Ik heb een vraag. Wat bedoeld u met gril? Kan het ook gewoon in de oven?

  • Datum: 13.02.2012
  • Tijd: 12:30 uur
  •  
 
  • Bas zegt:

Het is goed gelukt en het is ook heel lekker, maar wel een beetje nat van binnen. Wat kan ik hier de volgende keer aan doen, want ik ga hem zeker nog een keer maken!

  • Datum: 23.06.2012
  • Tijd: 23:15 uur
  •  
 
  • Carel zegt:

Je kan ook alleen een deel vanille en een deel speculaas kruiden gebruiken.
Een andere variant is vanille met pandan. Loop hiervoor even een toko of indische winkel binnen.
Voor andere suggesties kan je hier ook goed terecht.

  • Datum: 23.12.2012
  • Tijd: 17:38 uur
  •  
 
  • Dagmar zegt:

Ik ga hem direct maken!

  • Datum: 23.02.2013
  • Tijd: 09:55 uur
  •  
 
  • Moene zegt:

Ik ga het nu voor de 2e keer maken en het is super goed gelukt de vorige keer ! alleen vind ik het cacao laaagje wat minder lekker smaken dan het witte laagje .. weet iemand wat ik inplaats van cacao kan doen ?

  • Datum: 29.03.2013
  • Tijd: 16:17 uur
  •  
 
  • marleen zegt:

hoi! ik heb geen springvorm van 20cm maar een van 27 en een van 16. welke moet ik nemen?!

  • Datum: 29.05.2013
  • Tijd: 16:55 uur
  •  
 
  • Eline zegt:

lijkt me heerlijk maar…..
ik heb het vandaag nodig en moet het nog bakken zou het dan wel op tijd klaar zijn? ik zie hier namelijk een dag van tevoren maken!
groetjes xx

  • Datum: 19.01.2014
  • Tijd: 14:32 uur
  •  
 
  • Nathalie zegt:

ooooh dat ziet er heerlijk uit ik ga hem vanmiddag direct maken 😀

  • Datum: 25.04.2014
  • Tijd: 12:03 uur
  •  
 
  • Eva zegt:

zou je de chocolade deels kunnen vervangen door sinaasappels? Daar ben ik namelijk dol op en ik houd ervan de recepten een beetje aan te passen naar eigen smaak.

  • Datum: 17.12.2014
  • Tijd: 21:00 uur
  •  
 

Geen idee of dat kan. Sinaasappel bevat erg veel vocht. Ik heb geen idee wat het effect zal zijn.
Proberen kan natuurlijk altijd. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat.

  • Datum: 21.12.2014
  • Tijd: 19:45 uur
  •  
 

Laat een reactie achter