Gorgonzola met peren, vijgen en noten

Ingrediënten voor 4-6 personen:

  • 100 gram gedroogde vijgen
  • 50 gram hazelnoten
  • 1 lange plak gorgonzola (dolce) van circa 250 gram
  • 2 rijpe handperen

 

Bereiding:

  1. Kook de vijgen ongeveer 5 minuten in water en laat ze daarna een uur in dit water wellen. Laat ze vervolgens uitlekken.
  2. Hak de vijgen in stukjes en de noten tot grove kruimels. Houd een paar hele noten apart voor de garnering. Schep het notenkruim en de stukjes vijg door elkaar.
  3. Snijd de plak gorgonzola in vier gelijke stukken. Schil de peren vlak voor het opdienen, zodat ze niet verkleuren. Snijd de peren in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de parten in schijven.
  4. Verdeel de stukken gorgonzola over de borden. Garneer ze met de schijfjes peer en het vijgennotenmengsel en de hele noten. Serveer er crackers of toastjes bij.

Tips:

  • Besprenkel de parten peer met wat citroensap om verkleuren te voorkomen.

Wijnadvies:

  • Zoek het in de zachte typen rode Italiaanse wijnen: Valpolicella, Primitivo en Merlot uit Friuli. Hier past ook Zuid-Franse Muscats (zoals Muscat de Rivesaltes) en Monbazillac (9-11ºC). Een glaasje Madeira my dear? Of liever een verwarmende Port?
Bron: Boodschappen 11 – 2004
Bereidingstijd: circa 25 minuten
   

 

Laat een reactie achter