Gefrituurd ijs met appelchips

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 1 liter slagroomijs
  • 75 gram paneermeel
  • 300 gram gepelde hazelnoten, fijngemalen
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 8 eetlepels bloem
  • 6 eiwitten, losgeklopt
  • olie om te frituren (bijvoorbeeld zonnebloemolie, ca. 2 liter)
  • poedersuiker
  • zout
  • 2 appels (jonagold)
  • bakpapier

 

Bereiding:

  1. Schep 6 bollen ijs en leg ze op een groot plat bord, bekleed met bakpapier. Zet de ijsbollen 1 uur in de diepvries.
  2. Strooi de paneermeel, hazelnoten en kaneel in een diep bord. Doe de bloem (met een snuf zout) en de, met 1 eetlepel poedersuiker losgeklopte, eiwitten elk apart in 2 andere diepe borden.
  3. Rol de ijsbollen een voor een door de bloem en dan door het eiwit en het paneermengsel.
  4. Leg de ijsbollen terug op het bord en laat ze weer 1 uur goed aanvriezen.
  5. Maak intussen de appelchips. Verwarm de oven voor op 125 °C. Verwijder met een appelboor het klokhuis van de appels en schaaf of snijd hem in dunne plakjes. Verdeel de appelplakjes over de bakplaat en bak ze (eventueel in porties) in de voorverwarmde oven in 1-1½ uur (afhankelijk van de dikte) droog en krokant.
  6. Herhaal de paneerlaag en laat het ijs weer minimaal 1 uur aanvriezen. Zorg dat de ijsbollen rondom goed gepaneerd zijn, zodat het ijs niet kan lekken tijdens het frituren.
  7. Verwarm de olie tot 175 °C. Frituur de ijsbollen (maximaal 2 per keer) in maximaal 1 minuut rondom goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier en leg ze op 8 borden.
  8. Garneer elk bord met plakjes appelchips. Bestrooi de borden met een (thee)zeefje met poedersuiker.

Tips:

Let er bij het vriezen op dat de bollen los van elkaar liggen zodat de paneerlaag niet beschadigd.

Paneer de bollen ijs eventueel met twee personen zodat het snel gaat en het ijs geen kans krijgt om tijdens het paneren te smelten.

Wijntip:

Lekker met een glaasje appelcider.

Bron: Allerhande 13 – 2007
Bereidingstijd: ca. 30 minuten + 3 uur vriestijd
Voedingswaarde per persoon: ca. 635 kCal
   

 

Laat een reactie achter