Cranberryijs in filodeeg met gemberroom

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 liter vanilleroomijs
  • 1 potje cranberrycompote
  • 4 vellen filodeeg (ca. 22×22 cm), ontdooid
  • 25 gram boter, gesmolten
  • 200 gram demi crème fraîche
  • 3 gemberbolletjes op siroop, fijngehakt
  • versgemalen peper
  • blaadjes munt of chocolaatjes als garnering
  • 4 ovenvaste kommetjes Ø ca. 10 cm of soufflébakjes, ingevet

 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Haal het ijs uit de vriezer.
  2. Verwarm de cranberrycompote, zonder te koken, en schep deze door het ijs zodat rode strepen ontstaan.
  3. Zet het ijs daarna weer terug in de vriezer.
  4. Halveer de deeglappen. Leg ze naast elkaar en bestrijk ze met de gesmolten boter.
  5. Leg in elk kommetje of bakje een deeglapje met daarop een tweede deeglapje een slag gedraaid.
  6. Het deeg ligt niet strak maar nonchalant in de kommetjes.
  7. Strijk er nog een beetje boter over en bak circa 8 minuten in het midden van de oven totdat het deeg goudbruin is.
  8. Wip de deegbakjes uit de kommetjes en laat ze afkoelen.
  9. Klop de crème fraîche los met de gember en eventueel een eetlepel van de siroop. Maal er een vleugje peper over.
  10. Schep cranberryijs in de deegbakjes. Verdeel er gemberroom over en garneer met munt of chocolaatjes.

Tips:

  • Maak zelf cranberrycompote door verse cranberry’s te koken met een scheutje sinaasappelsap en honing of suiker.

Wijntip:

  • Het frisse zoet van Bordeaux Moelleux of Côtes de Bergerac Moelleux. Nog zoeter: dan Graves Supérieur.
Bron: Boodschappen 12 – 2008
Bereidingstijd: ca. 40 minuten 
Voedingswaarde per persoon: 855 kCal
   

 

Laat een reactie achter