Appel-speculaassouffleetjes
- Ingrediënten: appels, appelsap, bakmeel, basterdsuiker, bastognekoeken, citroenen, eieren, maïzena, speculaas
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 citroen
- 500 gram friszure appels (bijv. goudrenet of coxs orange)
- 2 eetlepels diksap appel
- 1 eiwit
- 2 eieren
- 30 gram witte basterdsuiker
- 40 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 1 eetlepel maïzena
- 50 gram speculaas of bastognekoek, verbrokkeld
- 4 ingevette soufflévormpjes (inhoud 300 ml)
Bereiding:
- Boen de citroen schoon en rasp van één helft van schil fijn. Pers de andere helft van citroen uit. Schil de appels snijd ze in stukjes.
- Laat in een pan met een dikke bodem de appel met diksap, 2 el water en citroenrasp in 10 min. zachtjes tot moes koken. Roer de citroensap erdoor laat de moes afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop in een vetvrije kom de eiwit met mespunt zout met de mixer tot pieken.
- Klop in een andere kom de eieren en de basterdsuiker met mixer tot een schuimige massa. Spatel het bakmeel en de maïzena er luchtig door.
- Schep de appelmoes, speculaas en het eiwitschuim luchtig door het meelmengsel. Verdeel het Soufflébeslag over vormpjes en strijk de bovenkant gald.
- Zet de vormpjes in het midden van de oven en bak de souffleetjes 25-30 min. tot ze goudbruin en mooi gerezen zijn. Tussentijds ovendeur niet openen, om inzakken te voorkomen.
Tips:
- Souffleetjes direct uit oven serveren, bijvoorbeeld met koude vanillevla of bolletjes vanilleroomijs.
Wijnadvies:
- Friszoete tot halfzoete witte wijnen
Bron: AllerHande 01 – 2005
Bereidingstijd: 30 minuten & 30 minuten oventijd
Voedingswaarde per persoon: 255 kCal
- Datum: 01.01.2010
- Tijd: 23:10 uur
Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeerlijk
heerlijk
dat lijkt me heerlijk ga ze bakken op mijn verjaardag 😉 (misschien)
ze gaan zo in de oven, ben benieuwd!